Dátum: 2024 április 18. (csütörtök) | Andrea, Ilma

hírek

Öt érmet nyertek a magyar taekwondosok a hétvégén! Ebből 4-et az UTE sportolói

Első alkalommal rendezték meg a LuxOpen G1-es besorolású, világranglista pontszerző versenyt Luxemburgban. 36 ország több mint ötszáz versenyzője nevezett a rangos eseményre. Hazánkat a hónap végén rendezendő U21-es Európa-bajnokságra készülő utánpótlás válogatott képviselte, de az UTE csapata is rajthoz állt, szintén öt versenyzővel. Füredi Rebeka és Patakfalvy Luca nem talált legyőzőre, Kotsis Edina ezüst-, Lipcsei Claudia és Fischer Péter bronzéremmel térhet haza.

A LuxOpen első napján a felnőttek léptek küzdőtérre. Füredi Rebeka a 67 kg-os súlycsoportban remek teljesítménnyel aranyérmet szerzett. Az első fordulóban a luxemburgi Faber volt az ellenfél, akit két menet alatt vert pontkülönbséggel, magabiztosan, óriási fölénnyel, 28-1 arányban. A második rivális már jóval nehezebbnek bizonyult a török Ozdogan személyében. A rendes küzdőidő 5-5-re végződött, de az aranypontot Rebeka vitte be, így jutott az elődöntőbe. Itt a francia Niare várta Rebekát, aki nem ijedt meg a 2013-s világbajnoktól, 7-5 arányban bizonyult jobbnak a franciánál. A döntőben sem akárki várta őt, az olimpiai induló, azeri Azizova. A három menetben egyik versenyzőnek sem sikerült találatot elérnie, és így volt ez a ráadásban is. A végső szót a számítógép mondta ki, és az erősebb találatok alapján Rebekát hozta ki győztesnek, aki ezzel megnyerte a 67 kg-os súlycsoport aranyérmét.

A 62 kg-os kategóriában két versenyzőnk is tatamira lépett. Az egyébként még juniorkorú Nagy Niki most a felnőtt mezőnyben indult, és szoros mérkőzésen (5-4) kikapott a belga Pannemanstól. Ugyanitt, Patakfalvy Csenge az első találkozóján jó teljesítménnyel, 4-2-re verte a spanyol Cabeza De Vaca El Sharifot. Második mérkőzését az első helyen kiemelt olasz Rotolo ellen vívta. A nagyobb tapasztalattal és némi fizikai fölénnyel rendelkező olasz lány nem hagyott sok lehetőséget versenyzőnknek, aki sajnos messze nem tudta azt a teljesítményt mutatni, mint az első találkozóján. Csenge így az ötödik helyen végzett, ellenfele viszont simán nyerte az egész versenyt, úgy, hogy a döntőben egy másik olasz lányt, d’Angelot verte könnyedén.

Vasárnap a juniorok 46 kg-os mezőnyében Patakfalvy Luca brillírozott. Előbb a görög Kontou ellen nyert 18-9-re a negyeddöntőben, majd az osztrák Mühlbacher következett a fináléba kerülésért. Nyugati szomszédunkat 8-2-es győzelemmel ütötte el a továbbjutástól. A döntőben a belga Gevers 6-2-es arányú legyőzésével megszerezte a küldöttség második aranyérmét.

Egyházas András (junior, 63 kg) a szlovák Briskar ellen kezdett, és 9-3-as győzelmet aratott. A negyeddöntőben az osztrák Baumann azonban megállította (3-7), ezzel ötödik lett a magyar fiú.

A válogatott kereten kívül az UTE versenyzői is Luxemburgban töltötték a hétvégét. Lipcsei Claudia hosszú sérülés után először lépett küzdőtérre és rögtön győzelemmel mutatkozott be. 49 kg-ban az osztrák Ferozt verte magabiztosan, és ezzel már elődöntős volt. Ott viszont az olimpiai induló, világ- és Európa-bajnok Lucija Zaninovics következett. Claudia ügyesen taktikázott és kétszer is eltalálta ellenfele fejvédőjét, de a horvát lány erős hajrával megfordította a meccset, és végül 10-7-tel ő jutott a döntőbe, Claudia ezzel bronzéremmel zárt.

Biztató volt Kotsis Edina produkciója is az 57 kg-os kategóriában. Első ellenfele a spanyol Gallego Font volt. Edina könnyedén nyerte a találkozót és ezzel elődöntőbe verekedte magát. Itt a görög Asprogeraka sem tudta megállítani, így máris a döntőben volt. Az első helyért folyó találkozón az olimpiai induló Asemani várta őt. A belga lány végig határozott, magabiztos volt és simán győzött (8-1). Edina is hosszabb kihagyást követően, viszonylag rövid felkészülés után indult a versenyen, ezért az ő teljesítménye is feltétlenül biztató.

Az Újpest színeiben pástra lépő Fischer Péter (junior, 51 kg) 10-5-re verte a negyeddöntőben a német Schultzot. Az elődöntőben a belga Willemsen volt a jobb (15-0), Péter harmadik lett a LuxOpenen.

Az U21-es válogatott Tatán folytatja a felkészülést a július 23-26-ig, Groznijban rendezendő U21-es Európa-bajnokságra.

(forrás: wtftaekwondo.hu)

Képek

NAPKÖZIS TÁBOR 2023 című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41